Hogan Residence

This project presented an interesting challenge in that we needed to blend some fairly opposing styles into a cohesive design. The homeowner built all of the oak craftsman furniture in the living room and dining room many years ago, which will stay, though their style has since changed and they now prefer very modern design. The house was built in the early 2000’s and doesn’t architecturally lend itself to either craftsman or modern design without a more extensive remodel. Our scope was to update the kitchen, bathrooms, and fireplace as well as furnish the master bedroom, family room, and some additional restyling. 

We used horizontal rift cut white oak for the kitchen and bathroom cabinetry to tie in the craftsman furniture throughout the house, but also integrated white lacquered upper cabinets in the kitchen which kept the space from feeling too heavy next to a room with predominantly wood furniture. The palette stays modern with light walls and darker flooring to ground the space with soft gray tones and subtle and restrained color accents. The tile flooring in the kitchen carried through the entry and hallways and needed to remain at this phase, so we maintained the existing footprint of the kitchen and selected carpet with only a soft contrast to the tile so to blend the transitions and open up the room more. In the family room, building up the fireplace with stone cladding and an oak slab asymmetrical mantle added much texture to the simple palette. This family of five has 3 daughters and wanted them each to have a “locker” in this room to house their backpacks and extra books to keep the room free from after school clutter. In response, we designed a low wall hung media cabinet in the white oak and white lacquer materials of the nearby kitchen, and three gray lacquer “lockers” that help fill the width of the very long wall and provide ample storage. The homeowner fabricated these media pieces along with a new nook dining table.

In the living room and dining room, we freshened up the craftsman sofas by reupholstering the burgundy vinyl cushions with a dark charcoal wool fabric. New sculptural light fixtures were added and art was simplified by a single large beautiful painting by Portland artist Jocelyn Rahm. Over the living room fireplace, the family had an idea that they wanted to create a word cloud using each of their input on words and adjectives that described their family or words that were important to them. CND then combined the words to form the graphic art piece, which was created custom by and for their family.

We continued the same palette throughout to the upstairs where the master bedroom received new furnishings, paint and window treatments. They wanted the bedroom to have a “hotel feel” so we kept it simple and sophisticated and added a bold graphic wall covering to accent the space. The master bathroom had one of the larger transformations with opening up the tub and shower space to have a freestanding tub and open shower. The teak slat shower floor adds warmth and luxury. 

Photography by Josh Partee Photo